Skip to main content

Bóle głowy po czerwonym winie są znane od starożytności, ale dopiero teraz naukowcy mogą być bliżej zrozumienia ich przyczyny. Wiele składników czerwonego wina było podejrzewanych o powodowanie tych nieprzyjemnych efektów, w tym siarczyny, biogenne aminy i taniny. Najnowsze badania sugerują jednak, że winowajcą może być zupełnie inny, mniej podejrzewany związek chemiczny – kwercetyna.

Siarczyny od dawna były obwiniane o różne dolegliwości, jednak dowody naukowe nie potwierdzają ich wpływu na bóle głowy. Poziom siarczynów w winie jest niski w porównaniu do innych produktów spożywczych, a białe wina zawierają ich tyle samo co czerwone. Biogenne aminy, obecne w fermentowanej żywności, także nie występują w winie w ilościach wystarczających do wywoływania bólu głowy. Taniny, będące składnikami fenolowymi obecnymi w skórkach winogron, są popularnym podejrzanym, ponieważ czerwone wina zawierają ich więcej niż białe. Jednak taniny są również obecne w herbacie i czekoladzie, które zwykle nie wywołują bólu głowy.

Odkrycie przyczyny bólów głowy może być związane z metabolizmem alkoholu. W organizmie alkohol przekształca się w acetaldehyd, który następnie jest rozkładany przez enzym ALDH do nieszkodliwego octanu. Jednak u niektórych osób proces ten przebiega wolniej, co prowadzi do nagromadzenia toksycznego acetaldehydu. Badania wykazały, że kwercetyna, związek chemiczny obecny w skórkach winogron, może hamować działanie enzymu ALDH, opóźniając rozkład acetaldehydu i powodując stan zapalny oraz bóle głowy.

Testy laboratoryjne potwierdziły, że kwercetyna oraz jej pochodna – kwercetyna glukuronid – są silnymi inhibitorami ALDH. Kwercetyna jest naturalnie obecna w winach czerwonych, ponieważ proces produkcji obejmuje dłuższy kontakt ze skórkami winogron niż w przypadku win białych. Z tego powodu wina czerwone zawierają jej więcej.

Kolejnym krokiem badań mogłoby być porównanie dwóch czerwonych win – jednego o niskiej, a drugiego o wysokiej zawartości kwercetyny – aby sprawdzić, które z nich częściej powoduje bóle głowy. Choć obecnie brakuje szczegółowych danych o poziomach kwercetyny w konkretnych winach, można przypuszczać, że tańsze i lżejsze czerwone wina, produkowane z winogron o mniejszej ekspozycji na słońce, zawierają jej mniej.

Odkrycie to rzuca nowe światło na starożytny problem i może pomóc miłośnikom wina unikać nieprzyjemnych skutków po jego spożyciu.

Źródło: Science Alert