Skip to main content

Badania przeprowadzone przez zespół z Uniwersytetu Delaware wskazują na potencjalne ryzyko związane z uprawą sałaty i innych liściastych warzyw w kosmosie. Okazuje się, że rośliny te mogą być bardziej podatne na zakażenia bakterią Salmonella enterica, gdy są uprawiane w warunkach symulowanej mikrograwitacji. To odkrycie może stanowić zagrożenie dla astronautów na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), gdzie obecne są agresywne bakterie i grzyby.

W eksperymentach wykorzystano urządzenie zwane klinostatem, aby naśladować warunki mikrograwitacji dla uprawianych sałat. Po dodaniu bakterii S. enterica do liści, badacze zaobserwowali, że małe pory na liściach, zwane aparatami szparkowymi, otwierały się, pozwalając bakteriom wniknąć do środka rośliny. Zwykle te pory służą roślinom jako ochrona przed patogenami, jednocześnie umożliwiając oddychanie.

Dodanie innych, bardziej korzystnych gatunków bakterii, które zazwyczaj chronią rośliny przed czynnikami stresowymi, również nie zadziałało w warunkach mikrograwitacji. Sugeruje to, że stan ten wyłącza reakcje chemiczne, które sałata zwykle wykorzystuje do obrony przed zagrożeniami.

Choć wcześniejsze badania pokazały, że sałata uprawiana w kosmosie jest tak samo bezpieczna i odżywcza jak jej odpowiedniki na Ziemi, nowe odkrycia wskazują, że może ona mieć trudności z obroną przed infekcjami w typowy sposób. Zespół badawczy apeluje o dalsze badania nad zapewnieniem bezpieczeństwa żywności w kosmosie, z genetycznymi modyfikacjami jako jedną z możliwości.

„To ważne, aby lepiej zrozumieć, jak drobnoustroje patogenne reagują na mikrograwitację, aby opracować odpowiednie strategie łagodzenia” – mówi mikrobiolog z Uniwersytetu Delaware, Kali Kniel.

Źródło:  Nature