Skip to main content

Badania wskazują, że prosta zmiana w diecie, polegająca na zamianie zwykłej soli na sól wzbogaconą w potas, może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawałów serca oraz udarów. Wysokie ciśnienie krwi, czyli nadciśnienie, dotyka jedną na trzy dorosłe osoby w Australii, a nadmiar sodu (soli) w diecie jest jednym z głównych czynników ryzyka. Mimo zaleceń, zmniejszenie spożycia soli okazało się trudne dla wielu osób.

Sól wzbogacona w potas zastępuje część chlorku sodu, składnika zwykłej soli, chlorkiem potasu. Wygląda ona i smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej soli, co sprawia, że jej wprowadzenie do diety jest łatwe i wygodne. Zmniejszenie spożycia sodu przy jednoczesnym zwiększeniu ilości potasu w diecie może skutecznie obniżyć ciśnienie krwi. Potas, który w głównej mierze pozyskiwany jest z owoców i warzyw, odgrywa kluczową rolę w regulacji ciśnienia krwi.

Dowody na skuteczność soli wzbogaconej w potas pochodzą z randomizowanego badania przeprowadzonego na grupie 20 995 osób, które wykazało, że przejście na sól wzbogaconą w potas obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko udarów, zawałów serca oraz przedwczesnej śmierci. Światowa Organizacja Zdrowia w swoim globalnym raporcie z 2023 roku wskazała na sól wzbogaconą w potas jako „przystępną cenowo strategię” w walce z nadciśnieniem i zapobieganiu zdarzeniom sercowo-naczyniowym.

Obecne wytyczne kliniczne nie oferują jednoznacznych zaleceń dotyczących stosowania soli wzbogaconej w potas, co może wpływać na jej ograniczone wykorzystanie. Wyzwaniem pozostaje także ograniczona dostępność i wyższa cena w porównaniu do zwykłej soli, choć jest to nadal opcja ekonomiczna w kontekście prewencji chorób. Warto jednak zauważyć, że sól wzbogacona w potas może być niezwykle opłacalna w zapobieganiu chorobom, a jej szerokie wprowadzenie mogłoby znacząco przyczynić się do poprawy zdrowia publicznego.

W Australii trwają prace nad aktualizacją wytycznych dotyczących zarządzania nadciśnieniem, aby uwzględnić nowe dowody na korzyści płynące ze stosowania soli wzbogaconej w potas. Ma to kluczowe znaczenie dla poprawy kontroli nadciśnienia i ogólnego stanu zdrowia społeczeństwa.

Źródło: The Conversation