Naukowcy odkryli tajemnicę charakterystycznego zapachu konopi. Okazuje się, że nie terpeny, naturalnie występujące w roślinie związki chemiczne, są głównym źródłem tego zapachu, a związki siarkowe, znane jako tiol.
Grupy badawcze, w tym zespół z firmy Abstrax Tech, zastosowały zaawansowane techniki takie jak chromatografia gazowa, spektrometria mas i detekcja jonizacji płomieniem, aby przyjrzeć się bliżej chemicznemu składowi konopi. Odkryli, że molekuła o nazwie 3-metylo-2-buteno-1-tiol (321MBT) odgrywa kluczową rolę w nadawaniu konopi ich „skunksowego” zapachu.
Różne związki chemiczne odpowiadają za różne aromaty konopi, od cytrusowych i tropikalnych po słodkie i winogronowe. Zespół zidentyfikował nową klasę tropikalnych związków siarkowych, które mają znaczący wpływ na odmiany o silnym cytrusowym lub tropikalnym aromacie. Wskazali również na skatol, związek o intensywnym zapachu, jako kluczowy składnik w odmianach o wyrazistym, czosnkowym aromacie.
Chociaż tiol stanowi bardzo mały procent badanych próbek, ma duży wpływ na zapach konopi. To właśnie niska koncentracja tych związków była przyczyną, dla której zostały one wcześniej przeoczone.
Odkrycia zespołu Abstrax Tech mogą prowadzić do selektywnej hodowli odmian konopi z określonymi aromatami, być może nawet zmniejszającym charakterystyczny skunksowy zapach. Badania te dostarczają nowego spojrzenia na skład chemiczny konopi i pokazują, jak te związki przyczyniają się do wyjątkowych aromatów, jakie roślina produkuje. Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie ACS Omega.
Źródło: Science Alert