Nowe badania na myszach pokazują, że głodówka skutecznie przeprogramowuje metabolizm określonych białych krwinek odpowiedzialnych za niszczenie nowotworów.
Międzynarodowy zespół ekspertów pod kierownictwem badaczy z Memorial Sloan Kettering Cancer Center w Nowym Jorku skupił się na komórkach NK (natural killer) u zwierząt. Układ odpornościowy wykorzystuje te komórki do zwalczania zagrożeń, w tym raka i wirusów. W przeciwieństwie do limfocytów T, komórki NK mogą niszczyć zagrożenia, z którymi wcześniej się nie zetknęły. Im więcej organizm może skierować tych komórek na nowotwór, tym większe szanse na przeżycie.
Jednak komórki NK działają pod dużym stresem w obecności raka. „Nowotwory są bardzo żarłoczne,” mówi immunolog Joseph Sun z Memorial Sloan Kettering Cancer Center. „Pobierają niezbędne składniki odżywcze, tworząc wrogie środowisko bogate w lipidy, które są szkodliwe dla większości komórek odpornościowych.”
Badania wykazały, że głodówka przeprogramowuje komórki NK, aby lepiej radziły sobie w tym supresyjnym środowisku. Naukowcy poddali myszy, którym wstrzyknięto komórki nowotworowe, diecie, w której mogły jeść swobodnie, z wyjątkiem dwóch 24-godzinnych okresów głodówki w tygodniu. Jak oczekiwano, nie odnotowano ogólnej utraty wagi, ale poziom glukozy we krwi spadł, co wywołało wzrost wolnych kwasów tłuszczowych, które były wykorzystywane jako alternatywne źródło energii przez komórki NK.
Najważniejsze było to, że komórki NK w myszach przystosowały się, wykorzystując wolne kwasy tłuszczowe zamiast glukozy jako energię. Dodatkowo, komórki NK były redystrybuowane w organizmie, wiele z nich trafiało do szpiku kostnego, gdzie były narażone na wysokie poziomy interleukiny-12, białka, które wywołuje reakcję biologiczną pomagającą w walce z rakiem.
„Łącząc te mechanizmy, odkryliśmy, że komórki NK są wstępnie przygotowane do produkcji większej ilości cytokin w nowotworze,” mówi immunolog Rebecca Delconte z Memorial Sloan Kettering Cancer Center. „Dzięki przeprogramowaniu metabolicznemu są bardziej zdolne do przeżycia w środowisku nowotworowym i mają ulepszone właściwości przeciwrakowe.”
Autorzy badania podkreślają, że nie należy rozpoczynać żadnej diety głodówkowej bez konsultacji z lekarzem. Co jest zdrowe dla jednej osoby, może nie być dla innej. Jak na razie, badania te są we wczesnym etapie i muszą być potwierdzone na ludziach.
Źródło: Science Alert